Julbad och veteranavslutning 2022.

  • 17 dec 2022
  • KOK-hett, Veteran

image: Julbad och veteranavslutning 2022.

Två händelser under december som avslutar år 2022 är Damernas julbad och veteranernas jullunch.

Damernas jul bad 2022.

Fredagen den 9 december samlades några KOK damer på Hultet för att bada bastu och umgås. Vi blev åtta badsugna som först tog en promenad och därefter samlades i omklädningsrummet för dusch och bastu.

Historien bakom bastubadet i Sverige –

”Sverige har nästan lika lång bastutradition som Finland. Man har hittat anteckningar som får oss att tro att vikingarna tog med sig bastubadandet från den tid då de härjade i Konstantinopel, nuvarande Istanbul i Turkiet. När de kom hem byggde de egna badhus av trä. Badstugorna eldades upp till hög värme, varefter de gick nakna in i huset och hällde ljummet vatten över sig. De tog björkris i händerna och hudflängde sig tills de nätt och jämt överlevde. Kvicknade till gjorde de tack vare en iskall skopa vatten. Och självklart avslutade vikingarna ritualen med en stor festmåltid.”

Riktigt så gick det inte till på KOKs jul bad, tack och lov utan vi bastade under trevligt småprat, med öl och korv som tilltugg.  Efter badet fick vi glögg, pepparkakor innan vi svarade på kluriga frågor på en tipspromenad med frågor som Siv satt ihop. Sen blev det dags för en rejäl middag tillagad av Anne - Marie. Ett julklappsbyte avslutade det hela framåt småtimmarna varpå vi alla nöjda med kvällen tog oss hemåt!  

Ett Tack till alla och inte minst till Anne-Marie! 

PS! Av förklarliga skäl finns ingen bild på deltagarna i bastun - ni får hålla tillgodo med dessa!

                                      Julbad 2022.jpg

Årets veteranavslutning 2022

arrangerades den 15 december med orientering och julbord på Hultet.

Ca 40 deltagare från Värmland och Närke deltog på trevliga orienteringsbanor anordnade av Christer och Gunnel Gillenäs.

Snö i terrängen gjorde orienteringen lätt trots kluriga kontroller om man bara följde rätt spår!

Efter skön dusch och bastu väntade ett fantastiskt julbord anordnat av Roland med hjälp av Märta, Lillemor och Gunnel vilka avtackades av ordförande Runo med varsin chokladask.

Ett glatt umgänge med mycket orienteringssnack vid vackert dukade långbord och god julmat blev en härlig avslutning på årets veteranträffar.

Vi ses nästa år i Ölme den 12 januari då Stig, Viveka och Christer S är arrangörer till dess önskas alla en riktigt GOD JUL med lagom motion!

Resultat finns som vanligt på Eventor

                                    2022 Vet julbord (4).png