Brodde rapporterar från Värmlandstrippeln

  • 27 sep 2021

image: Brodde rapporterar från Värmlandstrippeln

Sven-Erik Brodin berättar från helgens tävlingar i Karlstad

Skattkärrs Medel OL 25 september

I lördags avgjordes den andra delen av Värmlandstrippeln med målplats vid Sannas anrika skjutbana i gamla I2 området strax utanför Karlstad. ”Sola i Kallsta”lyste härligt på de ca 300 startande orienterarna. Starten var belägen på behörigt avstånd 100 meter från TC. Jag var kanske lite övertänd på väg till ettan då jag sprang av vägen redan i kurvan och gjorde ett ärevarv på stigarna söder om vägen. Jag fick dock ordning på orienteringen och följde stigen till

stigförgreningen där jag tog kompass mot kontrollen som låg mellan 2 punkthöjder. Det fungerade bra och även de lite luriga kontrollerna 2-5 i den småskurna terrängen. Till sexan följde jag stigen från vägen och tog kompass

från stigförgreningen, vilket gick bra. På väg till sjuan hade jag en bra sista säkra punkt i form av den gula öppna ytan. Tog kompassriktning mot kontrollen som var en liten ås strax väster om ett grönområde. Ingen kontroll inom synhåll och

då letade jag lite för långt norrut och läste slutligen in mig nordost om kontrollen vid branten. Där försvann ca 6 minuter och lite oflyt enligt Livelox. Till nian passerade jag vägen upp på åsen ner mot kontrollen stenen. Kom ihåg att jag haft den kontrollen tidigare under min tid i OK Tyr. Om man läser kartan noggrant så ser man att den ligger strax nedanför höjdkanten, vilket jag hade glömt så jag sprang för långt på höjdkanten och fick vända tillbaka nedanför höjdkanten. Resten av banan gick bra och man kan notera att elvan sänkan hade 64 som kodsiffra . Det fanns även en sänka bara 10 meter bredvid med nummer 54 så där var det en del som stämplade fel. Min sluttid blev 47.11

vilket räckte till en sjundeplats av 11 startande i H 65 klassen. Stefan Gunnarsson gjorde ett bra lopp och kom femma med tiden35,37.

Får väl glädja mig åt att dottern Maria som springer för den norska klubben Fossum IF knep en tredjeplats i D 21 klassen.

 

OK Älgen Lång OL 26 september

Då var det dags för den tredje delen av Värmlandstrippeln som avgjordes vid samma TC och terrängområde som lördagen. Nära till start även denna dag och riktigt skönt höstväder med solsken. Vår bana mätte 4,3 km och jag startade först. Tog kartan och drog iväg mot ettan som var slutet av ett smalt grönområde med ett surdråg. Min plan var att runda grönområdet , vilket verkade fungera då jag såg hörnet av det gamla hygget. Passerade stigen och där skulle kontrollen sitta, vilket den inte gjorde. Kom ut på stigen väster om kontrollen och fortsatte ner till stigförgreningen ca 150 m söderut. Blev lite stressad och tog fel stig västerut uppför höjden och tyckte inte att någonting stämde. Till slut kom jag fram till min position  och genade över till stigen igen och följde den norrut och hittade äntligen kontrollen. Där rök nästan 10 minuter helt i onödan kan tyckas. Fortsatte dock mot tvåan som var en långsträcka med en hel del stiglöpning som fungerade bra. Man fick då se upp för alla stigar var inte med på kartan, då området utnyttjas som promenadstråk. Var lite osäker efter att vägen och bäcken passerats men läste in mig på åsen 100 m före kontrollen. Till trean följde jag stigen men vinklade för lite så jag kom ut så att jag såg stigen och fick vända tillbaka. Till fjärde funderade jag först att ta diverse stigar i närheten av strecket, men ändrade mig och drog iväg på första stigen norrut till vägen och följde den en bit efter att husets passerats. Tog stigen söderut mot kontrollen och det fungerade.

Femman spikades via stigen österut och vek av vid stigkröken uppe på berget.

Till sexan följde jag stigen ut från kontrollen och västerut till stigförgreningen som var perfekt sista säkra. Sjuan gick som en dans via stigen i kanten vid grönområdet till stigkorset och vidare ut på höjdåsen ner till sänkan. Åttan och nian gick bra och man kände sig ganska sliten in på det soliga upploppet.

En tuff vecka med 5 tävlingar i form av  2 motions OL och Värmlandtrippeln som även in innehöll natt DM, där för övrigt Stefan Gunnarsson knep guldet.

Min tid 1.05,34 räckte till en åttondeplats av tolv startande , vilket jag inte var riktigt nöjd med främst på grund av den stora bommen på den första kontrollen . Fick glädja mig återigen av dottern Maria som tog en fin andrapats i D21 klassen Får väl ladda om till veckans övningar på hemmaplan med motions OL och Natt OL.

 

Arenan både lörd och söndag i fint sensommarväder

Medel på lördagen, inritad rutt med blå färg

Söndagens långdistans

Nästa orienterare i familjen Brodin.

Konkurent i målgång, inte nöjd med bomtid rejält på en kontroll.

DM-Natt på fredagen.

Tillägg utöver Broddes rapport

Värmlandstrippeln i orientering avgjordes i helgen där fredagens Natt-DM ingick.

Kok skördade 2 guld och 1 silver och 1 brons.
Per Fredberg guld i H40
Stefan Gunnarsson guld i H65
Ingemar Ziljat silver i H70
Lasse Hagerö brons i H70