Rapport från WMOC 2023

  • 25 okt 2023
  • KOK-hett

Här kommer Sivs berättelse från årets Veteran VM där hon placerade sig som 11 i Medelfinalen.

WMOC Slovakien 2023

Denna resa skulle ha ägt rum för två år sedan men pandemin satte stopp för det.

Avresa torsdag den 10 augusti från Arlanda till Wien. Vi var 95 deltagare från Arlanda men totalt cirka 300 som reste med Per Nordahls resor. Antal anmälda i år totalt blev lite över 3000 deltagare.

Alla strålade samman i Wien för att åka vidare med buss till Bratislava och övernattning, en timmes resa. Värmen mötte oss redan i Wien och följde oss hela veckan, dock endast runt 30 grader. Vi hann med en liten promenad i gamla sta`n där och äta middag.

Fredag den 11/8 Tidig avresa på lördag morgon mot Kosice, Slovakiens näst största stad. Det blev en lång resa genom hela Slovakien, den norra vägen. Vi har bara åkt igenom landet en gång med husbil så det var roligt att se andra delar. Mycket skog med Tatrabergen i norr, stora fält där man odlade solrosor, majs och säd. Kom fram till Kosice sent på eftermiddagen och checkade in på ett hotell mitt i gamla stan. Det fanns några tappra själar som genast gav sig ut på provlopp. Dock var det över 1 km att gå dit så vi avstod. Vi packade upp och gick ut på stan och åt middag. Hotellet låg på paradgatan mitt i gamla sta´n så restaurangerna fanns utanför porten. Tidigt sänggående.

Lördag den 12/8 Sprintkval. Promenad cirka 2,5km NV till universitets idrottsanläggning. Varmt. Som tur var fanns det för det mesta ett tak som man kunde sitta under, de flesta i resegruppen stannade på gräsmattan vid vår flagga. Jag fick börja med att uppsöka sjukvården för att få värktabletter för rygg och knä. En trevlig läkare gav mig detta så dagen kändes lite lättare. När det började närma sig start knallade jag iväg dit. Mötte många bekanta ansikten. Per Jansson kom fram och vi började prata. Kom på att klockan gick och det var dags att starta. Upptäckta att jag var vid fel start och gick tillbaka till min. Fick gå in på en gång och börja proceduren. Huvudet var lite rörigt så jag glömde slå på klockan, gick in mellan fel två hus men sedan redde det upp sig. En kort men något lätt bana kändes det som när jag kom i mål. Min tid räckte till A-klass i morgon. Kvällen blev lugn, dusch och middag på någon restaurang. Vi blev störda av att fruktansvärt väsen i några timmar under natten, trodde att det var ungdomshuliganer. Det visade sig att det var en konferens som ballade ur och restaurangen låg vägg i vägg med vårt hotell.

Söndag den 13/8 Sprintfinal Kosice. Promenad cirka 300 m till TC. I kanten på stadsparken. Starten låg i en smal gränd. Jag minns inte så mycket av detta utom att banan låg precis i centrum av gamla sta`n och att den var kort och lätt. Endast en undergång fanns och den var lätt att hitta. Jag vann inte men det var inte väntat, jag hade haft jätteroligt dessa dagar och kände mig nöjd.

Måndag den 14/8 Provlopp i skog. Varmt, så vi skippade detta. Bokskog som vi kände till sedan tidigare gjorde att vi strosade på sta`n istället. Hittade en grönsaksmarknad, en sybehörsaffär av jättemått samt en vansinnigt stor garnaffär. Handlade och njöt, dagen var helt perfekt!

En härlig terräng.

Tisdag den 15/8 Skogskval. En liten by några mil norr om Kosice. Vi fick promenera ca 1300m från bussen till TC. Det var inte lätt att gå dit. En lerig mountainbikestig som gick brant upp- och ner erbjöds. De över 85 fick åka buss. Jag blev glad när jag fick min karta, en karta där jag fick använda mina kunskaper i höjdkurveläsning. Missade inte ett steg men förstod att den som kunde springa hade fördel, underlaget var helt fantastiskt! Gräs! Det fanns leriga stigar och lite besvärligt grönt men överlag bra terräng. Kvalade in mig i A-klass.

Onsdag den 16/8 Medelfinal och startade som nia. Gick något söder om gårdagens karta. Glädje även denna dag när jag fick kartan, höjdkurveläsning. Kände mig glad var gång jag kom fram till kontrollen och allt stämde. Gick runt på ett ställe som tog tid, ville undvika sankmarker som var helt gröna! Nöjd med dagen. Lättsprunget igen!

Torsdag den 17/8 Vilodag igen. Provlopp egentligen till skogsfinalen, detta skulle ta hela dagen, orkade inte. Gick på sta`n och shoppade garn igen.

Fredag den 18/8 Långfinal. Lång bussresa där vi redan hade packat in vårt bagage för att efteråt fortsätta mot Bratislava. Kände att mitt knä inte skulle klara min bana på 3,1 km och 155 höjdmeter. Bestämde mig för att kapa långsträckan. Det passade perfekt när jag fick kartan. Tog ettan och gick sedan direkt mot fyran. Mycket kuperat och karstterräng. Man fick gå runt djupa gropar och likaså runda höjderna. Missade inget denna dag heller, kände mig nöjd, hade varit ute i 53 minuter och gjort 3,1 km. Synd att jag inte hade orkat allt, njutbar orientering hela tiden.Efter många om och men gick bussen mot Bratislava och vi anlände till hotellet vid 20-tiden.

D80 A final.

lördagen den 19/8 hade vi helt ledig så den tillbringade vi genom att upptäcka gamla sta`n. Den är vacker med smala gator och prång. Många turister gjorde att det var trångt på restaurangerna och i affärer. Vackert väder gjorde att det var väldigt njutbart att sitta ute under stora träd och äta vår middag. Vi upptäckte en alldeles underbart fin stad med många sevärdheter, inte minst Donau som flyter genom sta`n.

Söndagen den 20/8 Avresa till Wien och vårt flyg hem. När vi tänker tillbaka så var detta Veteran VM ett av de bästa och välordnade som vi deltagit i.

Några bilder från tävlingen.

Coachen Roger.