Utbildning terrängkontroll

  • 9 apr 2022

image: Utbildning terrängkontroll

Hultet 9 april Vilken dag, vilket engagemang, vilken utbildare, vilket frågande, vilket... ja man fick reda på det mesta då Rolf, Anders bjöd in till utbildning av kartkontrollanter.

Hela 25 stycken hade anmält intresse delta i lördagens utbildning. Och samtliga fick en rejäl duvning av hur en karta blir till och vad gäller i dagens kartnorm. Samt en tillbaka blick vad som gällt under många år tillbaka.

Jonny Noreklint var föreläsare som är ansvarig kartkontrollant utsedd av Värmlands Orienteringsförbund.

Jonny är en mer än duktig föreläsare som trollbinder deltagarna som öppnar upp för olika diskusioner. Hans kunnande vad gäller kartor är svårt att hitta jämbördiga.

Frågorna haglade från deltagarna där gemensamt kunde konstatera att olika sätt att se regler/terräng kunde ses från olika perpesktiv, men ändock finns IOF samt Softs regelbok som "bibel" att följa vid framställning av kartor.

Manngrann samling av hela 25 st anmälda.

Anders presenterar Jonny inför dagen

Efter en mycket intressant regelinfo och fika var nästa moment, samling på ett led och gemensam info i skogen för att få/ge varandra hur olika terrängföremål ser ut och ev varför på kartan.

Hur ser en grop ut på kartan/verkligheten och varför, diskussionerna gick varma då Jonny gav förutsättningarna för att gropen övehuvud taget skall vara med på kartan.

Det här är en punkthöjd, med dess olika förutsättningar att vara med på kartan, ska den finnas med?????

Så mycket frågor och engagemang räckte knappt tiden till innan....

det var dags för lunch där Roland dukat upp med mycket välsmakande ärtsoppa med tillbehör, dock utan sedvanliga Punchen...

Efter lunch forsatte Jonny att delge regler/tips/svar/ mm mm. 

En toppendag som alla deltagare lovordade och inte bara att lära sig kartkontoll utan utvecklas i sitt orienterande.

Alla tackade Jonny, Rolf, och Anders samt Rolle som fixade fika och lunch.

OCH efter dagen konstatera vilket HÄSTJOBB EN KARTRITARE GÖR som få är insatta i....