Veteranmatchen 2013

  • 18 jun 2013

KOK:s äldre garde blev för någon vecka sedan inbjudna till trekamp i orientering där vi mötte Degerfors OK och OK Djerf.

Den så traditionsfulla och prestigefulla veteranmatchen mellan OK Djerf och Degerfors OK, dvs tävlingen för dig som fyllt 50 år, hade i år fått en lite annorlunda prägel då även grannklubben från Kristinehamn bjudits in. Veteranmatchen har således gått från att ha varit en "tvekamp" till att bli en stenhård "trekamp". Kristinehamns OK var "ofina nog" att tacka för inbjudan genom att ta hem segern och en första inteckningen i det nyetablerade "veteranpriset". Ett pris som klubbens egen "trädkonstnär" Nisse Näsman förtjänstfullt slöjdat till.

 

Tävlingen arrangerades i år av OK Djerf, med tävlingsplatsen förlagd till Norhammarkartan strax öster om Villingsbergslägret. Banläggaren Hans-Eric Jansson bjöd på mycket trevliga banor i bra terräng på ett rätt begränsat området norr om "den stora spånhögen" intill E18. Medhjälpare var Mats Vogel och Arne Östlund som tillsammans såg till att allt flöt på ett bra sätt. Det handicap system som används ger 1 minuts handicap per födelseår. De allra äldsta och damer springer också en något förkortad bana. Åldermannen i sällskapet Olle Hävert med födelseår 1922 startade först (17.22) och sedan alla andra löpare på sin egen startminut baserat på sitt födelseår.

Det är först i mål som gäller, där placeringssiffran för löpare i mål ligger till grund för den poängberäkning som tillämpas i klubbmatchen. Den sammanlagda placeringssiffran för de 5 bästa löparna i varje klubb ger således klubbresultatet. Lägst poäng är alltså allra bäst.

Det blev en hård kamp om "först i mål", där ledningen växlade ute i skogen. Tore Martinsson från Degerfors OK sprang slutligen in som 1:a, med Kjell Eriksson från OK Djerf som 2:a. Tyvärr räckte dock inte Tores starka lopp för DOK:arna som slutade 3:a i klubbmatchen. En "svärm" av starka löpare från Kristinehamn strömmade på bra placeringar efter Tore och Kjell, vilket således räckte till seger i veteranmatchen. Trots allt en rätt knapp, men rättvis seger, över OK Djerf som slutade 2:a i matchen.

När tävlingsledningen summerat alla placeringspoäng slutade veteranmatchen på följande sätt

  1. Kristinehamns OK - 33 poäng
    Lars Magnusson
    Nils Grann
    Siv Andersson
    Stefan Gunnarsson (saknas på bilden ovan)
    Bo Gustafsson
  2. OK Djerf - 38 poäng
    Kjell Eriksson
    Bengt Davidson
    Bengt Gruvberger
    Mats Welander
    Stig Nilsson
  3. Degerfors OK - 49 poäng
    Tore Martinsson
    Åke Ivansson
    Mats Johansson
    Sven Persson
    Håkan Beijar

Efter avslutad orientering var det så dags att åka till Djerfstugan för dusch, måltid och självklart diskutera vägval och höra alla bortförklaringar till varför det gick som det gick i skogen runt Norhammar. En mycket trevlig samvaror, där det bjöds ett bord av massor av välfyllda smörgåsar med köttbullar, öl/mineralvatten och självklart kaffe/te.

Ett stort tack till alla som jobbat med förberedelser och genomförande av denna härliga veteranmatch i strålade sommarväder... från alla oss som deltog i veteranmatchen. Nästa år är det dags för revansch för oss om inte tog hem segern... du kommer väl om du har åldern inne...

Här kan du också ta del av resultatlistan i Eventor.

Bengt Gruvberger