Information ang våra spår

  • 5 sep 2008

Ordföranden informerar om spåren

Nya spår för framtids segrar???

För ett år sedan mottog vi ett brev från en markägare som ville säga upp nyttjanderättsavtalet för en del av milspåret. Det rör ungefär den nionde kilometern. Först utlovades någon form av förhandling, där ägarens krav skulle preciseras. Det visade sig svårt att ens få tillfälle att tala om saken. I slutet av augusti fick KOK äntligen tillfälle att träffa en representant för markägarna. De har ansett att kommunen skulle vara avtalsbärande, men kommunen har klargjort att så blir det inte.

 

De tidigare avtalen skrevs när spåren, som tidigare hade utgått från KOK:s stuga vid Långmarken, skulle anslutas till den nya klubbstugan vid HULTET. Då byggde innehållet på ”ömsesidigt hänsynstagande” och en vilja att hjälpa oss. När vi äntligen träffades visade sig inställningen vara ungefär tvärtom. Vi får nyttja skogen inom allemansrättens principer, d v s alla kan springa eller åka skidor längs spåret. Däremot vägrar markägaren allt underhålls- och förbättringsarbete. Det framkom också att man inom kort ska avverka tre bestånd inom aktuellt område och köra ut timmer i sydostlig riktning.

 

Enligt ”vräkningen” ska vi ta bort alla konstbyggnader, märkningar m m längs avsnittet. Vi har därför flyttat 8-kilometersskylten några meter norrut och tagit bort en skylt vid Björnmyren och den trafikskylt som fanns i södra delen av området. Backen ned mot Björnmyren skulle ju behöva en ordentlig ”upprustning”, men nu är risken att den blir förstörd istället. Om bron skadas blir det ju svårt att ordna bra skidspår. Likaså om ett träd faller över spåret.

 

På kort sikt återstår att se hur ”schismen” utvecklar sig. Det märks nog när avverkningen och utkörningen är klar. De som jobbar professionellt i skogen brukar ju vara aktsamma och ansvarsfulla. Skidåkare får väl njuta av de övriga 9 kilometerna. På längre sikt blir det nog nödvändigt att lägga om spåren. Det finns vissa möjligheter, men det kräver ju att vi kommer överens med en annan markägare. En sådan är vi redan överens med. Det rör ett avsnitt vid sjätte kilometern, där markägaren är gammal KOK:are. Om vi kommer fram till en ny dragning av spåren så återstår mycket arbete och finansiering. Då står vårt hopp till kommunen. Vi KOK:are är ju faktiskt i minoritet när det gäller att nyttja spåren.

 

 

Yngve