Hoppa till sidans innehåll

Skolorna


Kristinehamns OK vill gärna hjälpa till med orientering i skolan och det kan ske på flera sätt.

T.ex. genom - att tillhandahålla kartor över skolgården sk. skolgårdskartor

- att hjälpa till vid orienteringslektioner

- att erbjuda skolorienteringar vid Hultet, vår klubbstuga.

 

Skolgårdskartor.

Om varje skola har tillgång till en skolgårdskarta blir det enklare att anordna orienteringsövningar flera gånger per termin vilket behövs då kartläsning tar tid att lära sig. Med en riktig karta blir det också roligare. Man kan lägga upp övningar som skattjakter, spårstigar eller vanliga banor.

Kartorna finns tillgängliga på hemsidan i form av pdf – filer som kan laddas hem av resp. lärare och skrivas ut på en vanlig färglaserskrivare. Här finns också kartor med inlagda övningar som exempel på vad man kan göra på sin skolgård. Under resp. skola hittar du just din skolgårdskarta som du kan ladda hem gratis.

 

Orienteringslektioner i skolan.

Vi har under 2010, 2011 och 2012 besökt mellanstadier på skolorna Strand, Södermalm, Hacklehem, Björneborg, Grunnebacka och Djurgårdsskolan med syftet att visa på hur man enkelt kan ta upp orientering i skolan. Det har varit givande för oss och tror vi, för skolans elever och personal och det kan om intresse finns bli en återkommande aktivitet. Vår förhoppning är att varje elev vid några tillfällen varje år ska få tillfälle att använda sig av karta och kompass i roliga övningar på skolan och i skolskogen.

Vi håller även på att rita kartor över terrängområden i nära anslutning till resp. skola. Dessa skolkartor kan också laddas hem gratis och skrivas ut när de blir klara och finns då att hämta under varje skola.

 

Skolorientering på friluftsdagar.

Alla skolor i kommunen är välkomna till Hultet och där delta i orienteringsövningar. Dessa kan läggas upp som tävling och/eller bara som en övning i okänd terräng. Eleverna får springa en bana antingen ensam eller tillsammans med någon. Ta kontakt med Kristinehamns OK mail This is a mailto link för ytterligare information och önskemål. 

 

Banor

Svenska orienteringsförbundet (SOFT) har en inlärningstrappa där banornas svårighetsgrad är indelad i olika steg. GRÖN bana är lättast, VIT bana därefter och GUL bana den svåraste av de tre.

GRÖN bana är för nybörjare, åk 1-2

 VIT bana är för dem som har grunderna i orientering åk 3 - 4

GUL bana är för dem som klarat vit bana bra åk 5 – 6 och även äldre nybörjare.

Gul bana i okänd terräng kan motsvara Läroplanens mål för högstadiet.

Klicka på resp. bana ovan får du veta mer ingående om banorna på länk till SOFT.

Mer utförlig information om olika banor och klasser inom orienteringsidrotten finns här.

 

Kompassen.

Det finns olika slags kompasser och två är speciellt anpassade för orientering. Linjal – och tumkompass.

 Kompass

 

I vår kursverksamhet använder vi tumkompassen då den är enklare att förstå. Den används även av eliten eftersom kartläsningen är den viktigaste delen och det går  snabbare än att ta ut riktning med en linjalkompass.

 

I nybörjarorientering behöver man inte kunna ta ut kompasskurs alls utan man använder sin kompass till att "passa" kartan, dvs. ser till att man riktar norr på kartan mot norr i verkligheten. För att göra det behöver man bara titta på åt vilket håll norrpilen i kompasshuset pekar och hålla kartan så att kartan upp riktas mot norr. Då kan man ”läsa kartan” och direkt se åt vilket håll man ska gå.

 

Hur man använder en tumkompass.

Sätt kompassen på vänster tumme. Vik ihop kartan och ta den i vänster hand. Håll den så att startpunkten är närmast magen och den kontroll som ska besökas framför. Se på bilderna nedan.

  kompass tagning       Karta o kompass

 

Därefter vrider man sig så att kompassens norrpil pekar mot kartans norr (uppåt) dvs. parallellt med kartans meridianer. Sedan är det bara att gå åt det håll kompassens linjalpil visar.

MEN… det är viktigt att man ser vad som passeras och följer med på kartan var man är.

Vid inköp av ny utrustning till skolan rekkommenderas alltså tumkompasser och det finns mycket enkla sådana för ca 100 kr. De lite mer avancerade kostar från 350 kr och uppåt.

Hos Svenska Orienteringsförbundet kan man beställa de enkla kompasserna inkl. väska, litteratur och skärmar m.m. som behövs för undervisning i orientering.

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:01 Skribent: Birgitta Johansson

 Arvsfonden

 Ica Maxi Kristinehamn

RR logga

  Övriga sponsorer 

 

 

Kontakta Anne-Marie Ericsson innan beställning.

Postadress:
Kristinehamns OK - Orientering
Hultets friluftsgård
68191 Kristinehamn

Kontakt:
Tel: 0706690745
E-post: This is a mailto link

Se all info